Deelnemer 13: Vrijstaat Vanmol, Eizeringen

Lange tijd bleef de bierpassie van cartoonist Erwin Vanmol beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het brouwen van bieren thuis en het ontwerpen van etiketten voor zowel Belgische als Amerikaanse brouwers.

In 2016 vond hij in Eizeringen, vlakbij de oude Frankische dries van ’t Nelleken, een geschikte brouwlocatie en richtte hij de microbrouwerij Vrijstaat Vanmol op. Tijdens het ontwikkelen van nieuwe recepten en proefbrouwsels wordt Erwin bijgestaan door zijn brouwassistent Jan.

Het allereerste Vrijstaat-bier, Gronckel, is een ode aan de Lennikse advocaat Frans-Jozef De Gronckel die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Daarna volgde de Tripel Gronckel. Dankzij een crowdfundingcampagne slaagde Jan (toen nog maar amper 15 jaar oud en meteen de jongste professionele brouwer ter wereld) erin om een volmondig bier met een laag alcoholpercentage te lanceren. In de zomer van 2017 voegde het brouwersduo een saison aan hun aanbod toe. Later volgden nog de Quadrupel Gronckel en de kriek Heeten Heuzel.

www.vrijstaat.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *